Prvi srpski rečni brod na Sajmu nautike (RTS1)

Na Sajmu nautike u Beogradu pažnju privlače dva domaća proizvoda nastala iz hobija, ali i, kako kažu njihovi tvorci, inata, da pokažemo da i mi možemo da napravimo dobar proizvod, a mnogo jeftiniji nego u svetu. Inspirisani društvenim mrežama, mladi ljudi iz Jagodine i Kruševca napravili su prvi srpski rečni brod „Orku“ i bicikl za vodu.

Izložen brod – pametna kuća – „Orka“ diplomski je rad dvojice dizajnera koji su na Sajmu nautike pokazali da projektom, kvalitetom izrade i cenom možemo da konkurišemo onima sa dugom tradicijom.

Kuća, brod, kamp prikolica, koja dobija struju od solarnih panela i ima mali gaz svega 40 centimetara, hit je Sajma, iako je prototip. U ovoj kući za šest osoba sve se podešava ekranom na dodir, nema klasičnih prekidača, a pogon može biti i na motor, ali i na električni pogon.

Četiri puta je jeftiniji od konkurencije, a napravljen je isključivo od domaćih materijala.

Stižu i prve narudžbine od domaćih kupaca, ali sve oči su uprte u Evropsku uniju naročito u zemlje koje imaju kanale, poput Holandije, gde proizvodi, kao što je ova pametna kuća na vodi, imaju višu cenu.

Scroll Up